Box blog

Cena rada preko omladinske zadruge

Cena rada preko omladinske zadruge zavisi od više uslova. U obzir moramo uzeti i Zakon o radu, kojim je propisana minimalna cena rada. Bez obzira da li radili preko omladinske zadruge ili po Ugovoru o radu, minimalna cena rada za 2021. godinu iznosi 183,93 dinara.

Cena rada preko omladinske zadruge – šta utiče na cenu?

 1. Radno vreme
  Da li se radi u jednoj smeni, dve smene, ili je neophodno raditi i treću (noćnu) smenu. Zakon o radu definiše noćni rad kao onaj koji se obavlja u vremenu od 22 časa do 6 časova narednog dana. Za noćni rad zakonsko uvećanje osnovne cene rada je minimum 26%. Rad na dan praznika koji je neradni dan – Zako o radu propisuje uvećanje od najmanje 110% od osnovice.
 2. Napori
  Ovde govorimo o fizičkim i mentalnim naporima.  Kada je reč o fizičkim poslovima, mogu biti lakši i teži. Detaljnije o fizičkim poslovima smo objasnili ovde. Mentalni napori se odnose na nivo potrebne pažnje, fokusa i koncentracije. Ako govorimo o radu na linijskoj proizvodnji, vožnji i sličnim poslovima, zahtevana je povećana koncentracija. Pored toga, spretnost i brzina obavljanja posla je nešto što poslodavci jako cene.
 3. Složenost posla
  Pod ovim se smatra da li su potrebna određena intelektualna znanja, određeni stepen stručne spreme i posebne veštine. Uticaj na zaradu imaju i dopunska znanja, licence, sertifikati i sl. Poslodavci za određene pozicije zahtevaju poznavanje nekog određenog softvera, pored osnovnog poznavanja rada na kompjuteru. Takvi poslovi su plaćeniji, u odnosu na ostale poslove preko omladinske zadruge.
 4. Odgovornost posla
  Da li ste na poslu odgovorni samo za svoj rad i svoju bezbednost ili vam je dodeljeno nadgledanje rada drugih članova tima. Odgovornost vezana za tačnost i završetak posla u dogovorenom roku zahtevaju razvijene određene osobine od vas. Za takve poslove bićete plaćeni više u odnosu na ostale izvršioce.
 5. Uslovi
  Cena rada preko omladinske zadruge zavisi od uslova rada. Da li se radi na otvorenom ili zatvorenom prostoru. Da li se radi u prijatnom ambijentu, ili u halama i hladnjačama, gde je temperatura ispod nula stepeni.

Preporučena naknada za rad preko omladinske zadruge, po vrstama posla, prikazana je u tabeli.

Ukoliko ti se svideo ovaj post, podeli ga mozda nekome bude od koristi.