Box blog

Poslovi za studente Beograd

Da li zadruga uzima procenat od zarade radnicima?

Koliko zadruga uzima radnicima? Procenat od zarade – šta je to?

Dobili smo pitanje: „Zanima me da li kada radim preko zadruge, deo zarade moram da dam zadruzi i koliko iznosi taj procenat od zarade?“

Da bi došli do posla preko studentsko omladinske zadruge, sve što treba da uradite jeste:

  • da ispunjavate uslove za članstvo
  • uplatite godišnju članarinu
  • i to je sve, ne postoji treće!

Detaljno opisan tekst o tome kako funkcioniše studentsko omladinska zadruga možete pročitati ovde.

Studentsko omladinska zadruga je servis namenjen mladim ljudima da pronađu posao, odnosno poslodavcima da lakše i brže dođu do potrebnih radnika. Ceo sistem je jako transparentan i Zakonom regulisan. Tokom godine, od finansijskih obaveza koje kao radnik (zadrugar) treba da platite, je obavezna godišnja članarina, propisana zakonom. Što znači da su vaši godišnji „troškovi“ prema nama 800 dinara.

Znajte da ukoliko radite preko bilo koje studentsko omladinske zadruge u Srbiji i ukoliko se neko ne pridržava ovoga, u obmani ste i neko vam bespravno uzima deo zarade.

U svakom trenutku možete potpuno besplatno dobiti naš savet u vezi zapošljavanja, procenata i sl. Ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Kada se naplaćuje procenat od zarade radniku?

PROCENAT OD ZARADE NIKO, NIKADA NE SME DA VAM UZME U SISTEMU STUDENTSKO-OMLADINSKIH ZADRUGA.

Svoje članove – zadrugare uvek štitimo pred poslodavcima i ne dozvoljavamo da bilo ko pokuša da umanji ostvarenu zaradu zadrugara. Iz ugla poslodavaca, na neto platu zadrugara (ono što se isplaćuje zadrugaru kao zarada), uplaćuju se porezi, doprinosi i procenat zadruzi. Taj obračun možete naći ovde. Ovaj iznos uvek plaća poslodavac.

Prema tome, dolazimo do jednostavnog odgovora. Od neto zarade radnika, zadruga ne uzima nikakav procenat. Zadrugar uvek mora da dobije pun iznos plate, bez ikakvih umanjenja.

Zadrugarima izlazimo u susret i na taj način što postoji mogućnost da tih 800 dinara ne uplate odmah, već po dobijanju posla. Što mislimo da je jako fer sa naše strane.

Često se dešava da zadrugar ne plati godišnju članarinu, već to učini poslodavac kod koga radi. To je sasvim legitimno. Zadrugar dobija uvek pun iznos plate, a poslodavcu tih 800 dinara predstavlja jednokratan trošak, za koji je dobio kvalitetnog radnika.

Sistem zadrugarstva ima za cilj, da radom preko studentsko omladinske zadruge, mladi ljudi steknu radne navike. Što je jako bitno, najčešće je ovo i prvi novac koji mladi zarade u životu. Uvek podržavamo mlade koji žele da rade!

A ukoliko imate neko pitanje za nas, slobodno nas kontaktirajte.

Ukoliko ti se svideo ovaj post, podeli ga mozda nekome bude od koristi.